divendres, 12 de març del 2010

Èxit de la presentació de Jóvens a Tarragona

El passat dimecres 10 de març la Universitat Rovira i Virgili va acollir la presentació de Jóvens a Tarragona. L'acte va comptar amb la intervenció de Matilde Font (portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre) i de Sergi Saladié (portaveu de la Coordinadora anticementiri nuclear de Catalunya). Un cop fetes les exposicions per part dels ponents -durant les quals es van respondre dubtes plantejats pel públic- es va obrir un torn de preguntes i debat amb la participació de bona part de la trentena de persones assistents a la xarrada.

La portaveu de la PDE va exposar les incoherències del Pla de Conca de l'Ebre, que no respecta el cabal mínim ecològic i representa un greu perill ambiental i socio-econòmic per a les Terres de l'Ebre, i va exposar la fosca metodologia que s'estava emprant per tirar-lo endavant. Va convocar, finalment, a una gran manifestació el proper 30 de maig a Barcelona.

El portaveu de la CANC explicà els perills i les incongruències de l'energia nuclear, així com el funcionament de les centrals i el cementiri nuclear, i posà èmfasi en el paper de les grans empreses energètiques (l'anomenat lobby nuclear) en la difusió de la creença en l'energia nuclear com un recurs imprescindible per la societat. Exposà també els mètodes antidemocràtics que s'havien fet servir en la presentació d'Ascó com a candidat per rebre el cementiri i desmuntà, amb un gran domini de les dades i les estadístiques, les fal·làcies i mentides sobre la suposada bonança econòmica que aporta l'energia nuclear a les comarques que l'acullen.

El debat posterior serví per concloure que, malgrat els dos casos exposats pels ponents podien semblar d'àmbit territorial local, el problema de fons és un problema de país i de model territorial. Es parlà també de la necessitat de coordinar les diferents lluites en defensa del territori d'arreu del país i es va convocar a la manifestació del 30 de maig a Barcelona.

Des de Jóvens de les Terres de l'Ebre es valora molt positivament la presentació del col·lectiu de Tarragona i s'anima a la resta d'ebrenques i ebrencs residents al Camp a participar de les assemblees setmanals i dels actes. La propera cita del col·lectiu és el dimecres 24 de març a les 19:30 a la Sala de Graus del Campus Catalunya de la URV, on es celebrarà un cinefòrum amb els autors del documental "Un país dempeus. Per una nova cultura democràtica", que relata la història i realitat de diferents moviments socials del territori.

Jóvens de les Terres de l'Ebre
Tarragona, 12 de març del 2010