dilluns, 6 de juny del 2016

PARLAMENT MANIFESTACIÓ 5 DE JUNY



Avui hem vingut milers de persones de les Terres de l'Ebre a Barcelona, però no hem vinguts soles. Tenim el suport de persones d'arreu dels Països Catalans i d'Aragó que s'han fet seua la lluita de la defensa de l'Ebre, dels seus ecosistemes i de la gent que hi vivim.


Estem aquí per rebutjar el pla de conca. Com rebutgem els sediments radioactius i tòxics del pantà de Flix. Com rebutgem el monocultiu energètic amb les nuclears, tèrmiques i les hidroelèctriques. Com rebutgem la massificació eòlica o el Projecte Castor.
Denunciem que l'arrel de tots estos problemes és la mateixa: el sistema de producció i consum capitalista amb el qual mal convivim. Este sistema que ens ofega, que és insostenible i ens té immersos en una espiral depredadora que, si no l'aturem, acabarà en los rius, boscos i l'aire que respirem.



Per culpa d'este model de desenvolupament econòmic i de l'oblit sistemàtic del govern, les Terres de l'Ebre, han quedat relegades al subministrament d'energia, recursos naturals i mà d'obra per cobrir les necessitats que genera el creixement descontrolat de les grans àrees urbanes. Així com, hem acabat sent el lloc predilecte per instal·lar o executar aquells projectes que generen més rebuig social al seu entorn directe.


A més a més, cal sumar-li un caciquisme, uns poders fàctics locals i una classe política que es pensa i actua com si encara estiguéssem en ple franquisme. Ho vam poder veure a Tortosa, el cap de setmana passat, en la celebració d'una consulta per decidir la permanència del monument franquista al mig del riu.


En este escenari molts jóvens acabem marxant de les Terres de l'Ebre per manca de perspectives de futur i després ens és realment difícil poder tornar-hi. Estos Jóvens, però, no ens volem desvincular de les terres que ens han vist néixer i créixer. La diàspora d'ebrenques i ebrencs estarem sempre que la Plataforma en Defensa de l'Ebre ens necessite i ajudarem a formar grans riuades, com la que avui ha inundat los carrers d'esta ciutat.


Enguany fa 15 anys que diferents Jóvens començaven a prendre consciència del poder de l'organització per defensar lo riu. Natros, avui, ara i aquí, en recollim la seua herència. La petita llavor que van sembrar i que ha anat creixent i s'ha fet forta i més ferma amb el temps. Des de Jóvens de les Terres de l'Ebre, tenim clar que la lluita i l'estima per les nostres terres, han de ser el camí per poder bastir una perspectiva digna de futur que mos permetre tornar, si així ho decidim.


Avui tenim una mirada posada a Europa, per demanar a la Comissió Europea que obligue al Govern Espanyol a retirar el Pla De Conca de l'Ebre, per incompliment de les directives i polítiques mediambientals europees.


És veritat, però, que en esta mirada a Europa també veem moltes coses que no ens agraden gens, que ens hi oposem frontalment. Parlem de les polítiques migratòries europees, que permeten i fomenten que el Mar Mediterrani s'haigue convertit en una fossa comuna en milers i milers d'immigrants ofegades, del tracte que reben les refugiades, de les polítiques d'austeritat i retallades socials, de la Troika o del TTIP.


Però no tot depèn d'Europa ni del Govern Espanyol. La interconnexió de xarxes i els canals Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia són projectes impulsats per la Generalitat, que van en la mateixa línia que el Pla Hidrològic de l'Ebre, el fallit Pacto Nacional del Agua o els Bancs d'Aigua.


Estem a les portes de construir un nou País, i tenim l'oportunitat de fer-ho bé i construir noves formes de relacionar-nos en l'entorn i entre natros mateixes. Hem de deixar al passat la visió mercantilista dels recursos naturals i la seua gestió.


Lluitem per tombar este Pla Hidrològic com vam lluitar per tombar l'anterior. I vam guanyar!


Lluitem per tombar este Pla Hidrològic com continuarem lluitant, per tombar la vergonya monumental i la grapa del feixisme de Tortosa. I guanyarem!
Per l'aigua i per la terra, los Jóvens de les Terres de l'Ebre seguirem en peu de guerra!


Visca les Terres de l'Ebre!